لوگو سیدایران

عوارض و مضرات روغن حیوانی چیست؟

مضرات روغن حیوانی

روغن حیوانی مضر است یا مفید؟ این روغن برای چه کسانی بیشتر ضرر دارد؟ در باور اشتباه بسیاری از مصرف کنندگان روغن های حیوانی، به ویژه نسل های گذشتگان ما، این محصولات هیچ عارضه و ضرری برای سلامت بدن ندارند. به همین دلیل در سبد غذایی این گروه خرید و مصرف انواع روغن های مایع از جمله بهترین روغن آفتابگردان، کنجد، کلزا و … سهم کوچک تری را به خود اختصاص می دهد. با این وجود در تحقیقات مختلف پزشکی امروز به مضرات روغن حیوانی بارها اشاره شده است و مصرف روغن های مایع را جایگزین مناسب تری معرفی می کند.

اما عوارض مصرف روغن های حیوانی چیست؟ چرا کارشناسان تا این حد به منع مصرف این روغن ها در سبد غذایی خانوارها تاکید کرده اند؟ پاسخ به این سوالات می تواند بینش جامع تری برای انتخاب یا عدم انتخاب این ماده غذایی در سبک تغذیه و رژیم غذایی شما دهد.

روغن حیوانی چیست؟

 روغن حیوانی

روغن حیوانی نوعی لیپید یا چربی حاصل از منابع مختلف حیوانی است. این روغن نوعی کره شفاف است که از طریق جوشاندن کره بدون نمک به دست آمده از شیر گوسفند یا گاو تهیه می شود. ترکیب و خواص ویژه این روغن ها بر اساس نوع حیوان و روش فراوری آن متفاوت است. این ماده غذایی ساختاری متشکل از گلیسرول و سه مولکول اسید چرب دارد که در اصطلاح شیمیایی به آن تری گلیسیرید گفته می شود.

روغن های حیوانی یک منبع طبیعی با ارزش هستند که ضمن داشتن انرژی و مواد مغذی فراوان، به دلیل خواص عملکردی متنوع در  صنایع مختلفی چون غذایی، دارویی، آرایشی و … استفاده می شوند؛ با این حال مصرف این روغن ها عوارض و مضراتی دارد که باید پیش از انتخاب در سبک تغذیه و رژیم غذایی از آنها مطلع شد.

مضرات روغن حیوانی

تولیدکنندگان روغن های حیوانی در مورد اثرات مفید این نوع محصولات غذایی ادعاهای زیادی بیان می کنند؛ از جمله اینکه این محصولات چاق کننده نیستند، بلکه “ذوب کننده و لاغر کننده چربی ها” هستند. اما این ادعاها پایه و اساس علمی ندارند. این ادعاها باعث شده است تا در باور اشتباه عموم مردم این نوع روغن ها به عنوان چربی مفید شناخته شوند و مصرف آنها نسبت به سایر روغن ها ارجحیت داده شود.

گرچه این منبع غذایی در سبک زندگی گذشتگان ما بسیار رایج بوده است، اما به همان نسبت افراد میزان فعالیت های بدنی زیادی داشته اند. این میزان فعالیت برای سوخت و ساز کافی و جلوگیری از گرفتگی عروق موثر بوده است. در حالیکه به عقیده بسیاری از پزشکان در سبک مدرن زندگی امروزی، با صنعتی شدن جوامع و مواجه شدن با پدیده پشت میز نشینی نمی توان همان اصول تغذیه ای قدیمی را تجویز کرد؛ در غیر اینصورت باید عوارض و خطرات مصرف آن را به جان خرید.

  • با توجه به اینکه در این نوع روغن ها حدود 60 درصد چربی اشباع وجود دارد، مصرف آن در رژیم غذایی افراد باعث افزایش کلسترول و LDL می شود.
  • چربی های اشباع  و کلسترول بالای موجود در این روغن ها خطر ابتلا به تصلب شرایین، بیماری های قلبی، عروقی و سکته های مغزی را افزایش می دهد.
  • روغن های حیوانی به عنوان مواد غذایی سنگین برای بدن هستند و مصرف آنها می تواند باعث سوء هاضمه و اسهال شود.
  • افزایش احتمال ابتلا به سرطان پستان از دیگر مضرات روغن حیوانی است.

در علم تغذیه مصرف روغن های حیوانی رد شده است؛ هر روغنی که در دمای محیط به حالت جامد باشد برای بدن مضر است؛ اما روغن هایی که در این شرایط مایع هستند برای بدن ضرری ندارند.

چه افرادی مجاز به مصرف روغن های حیوانی نیستند؟

روغن حیوانی

  • افراد مبتلا به چاقی و اضافه وزن نباید این روغن را در تغذیه خود مصرف کنند.
  • در افراد مبتلا به بیماری های قلبی، مصرف این روغن ها باعث افزایش فشار خون شده و احتمال بروز حملات قلبی را در آنها افزایش می دهد. این گروه هم باید منع مصرف روغن های حیوانی را در رژیم غذایی خود مدنظر قرار دهند.
  • افراد مبتلا به بیماری یرقان و ناراحتی های شکمی نیز در این لیست قرار می گیرند. مصرف روغن های حیوانی در این گروه باعث ایجاد سوء هاضمه می شود.
  • در خانم های باردار مصرف این ماده غذایی به هیچ وجه توصیه نمی شود.
  • افراد مبتلا به سرماخوردگی و سرفه نباید این منبع غذایی را مصرف کنند. در غیر اینصورت، وضعیت بیماری آنها وخیم تر می شود.
  • مضرات روغن حیوانی برای افراد مبتلا به کلیوی، کبدی، دارای مشکلات معده و اختلال در کیسه صفرا بیشتر است. به همین دلیل این گروه باید از مصرف این منابع غذایی اجتناب کنند.
  • با توجه به دیر هضم بودن این ماده غذایی، افراد مسن و آنهایی که فعالیت بدنی کافی ندارند نباید آن را مصرف کنند.

چند نکته مهم درباره مصرف روغن های حیوانی

  •   روغن های حیوانی در گروه روغن های چربی اشباع قرار می گیرند. به گفته بسیاری از کارشناسان تغذیه مصرف بیش از 10 درصد این گروه منابع غذایی می تواند برای سلامت بدن مضر باشد.
  •  برای افراد سالم مصرف 3-2 قاشق این نوع روغن ها در طی هفته مجاز است.
  •  در شرایط مصرف بیش از حد روغن های حیوانی:

o  به مدت چند ساعت غذایی نخورید تا روغن به طور کامل هضم شود. در شرایطی که احساس گرسنگی کردید غذاهای مایع مانند سوپ میل کنید.

o  یک لیوان نوشیدنی گرم یا آب دوغ بنوشید.

o در صورت ایجاد سوء هاضمه از داروی تریفالا استفاده کنید.

در پایان، روغن های گیاهی بهترین جایگزین روغن های حیوانی

تعداد زیادی از روغن هایی که ما در رژیم غذایی خود استفاده می کنیم اثرات زیانباری بر سلامت بدن دارند. روغن حیوانی از جمله این موارد است. بسیاری از مستندات و تحقیقات علمی مضرات روغن حیوانی را بیش از فواید آن ارزیابی می کنند. این روغن های میزان بالایی چربی اشباع دارند که برای سلامت بدن مضر هستند. قرار دادن این روغن ها در رژیم غذایی و تغذیه در دراز  مدت منجر به انسداد عروق، بیماری های قلبی و سکته های مغزی می شود.

این بیماری ها ارتباط مستقیمی با نوع تغذیه و چربی مصرفی دارند. به همین دلیل، اکثر پزشکان استفاده از روغن های گیاهی را به عنوان جایگزین این منابع غذایی معرفی می کنند.  زیرا این منابع غذایی سرشار از چربی های غیر اشباع هستند. اگر شما هم به سلامت خود و خانواده تان اهمیت می دهید، این منابع غذایی را جایگزین روغن های حیوانی کنید. فروشگاه سید ایران با عرضه بهترین روغن مایع آفتابگردان حامی شما در تامین سلامت تان خواهد بود.

تیم آنلاینر

ما در آنلاینر بیش از 12 سال است که‌ به صورت تخصصی در حوزه‌ های مختلف سئو (تولید محتوا، آن پیج، آف پیج، و تکنیکال) فعایت می‌ کنیم. تیم ما تشکیل شده از دوازده کارشناس در هر کدام حوزه‌ها و در بخش تولید محتوا نویسنده‌ های متخصص، به‌ روز و  با تجربه‌ی ما  همواره تلاش می‌ کنند تا باکیفیت‌ ترین و یونیک‌ ترین محتوا ها را ارائه دهند.

مقالات پیشنهادی

مشــــاوره رایـگان

جهت دریافت خدمات رایگان فرم زیر را کامل بفرمایید. در اسرع وقت با شما تماس خواهیم گرفت.

فرم بلاگ

"*"فیلدهای ضروری را نشان می دهد

پشتیبان آنلاین سایت