آشنایی با خواص انواع روغن خوراکی

انواع روغن خوراکی

روغن ها جایگاه ویژه ای در سبد غذایی خانواده ها دارند و کمتر کسی را می توان پیدا کرد که از روغن هیچ استفاده ای نکند. اما انواع روغن خوراکی کدامند؟ روغن گیاهی مصرف کنیم یا حیوانی؟ کدامیک از این محصولات برای سلامت بدن ضرر بیشتری دارند؟ در زمان مراجعه به یک فروشگاه برای خرید روغن، مواجه شدن با انبوهی از محصولات برندهای مختلف ممکن است شما را برای تصمیم گیری سردرگم کند. اما شناخت ویژگی های انواع روغن های خوراکی می تواند شما را از این سردرگمی نجات دهد.

با توجه به نوع مصرف و سبک تغذیه، می توانید از بین  بهترین روغن آفتابگردان، کنجد، زیتون و …یکی را انتخاب کنید. اما نکته مهم این انتخاب توجه به نوع ترکیبات شیمیایی و تاثیر آنها بر سلامت بدن است؛ یعنی انتخاب محصولاتی مناسب برای جذب چربی های مفید و دور ماندن از مضرات چربی های غیر مفید بدن. حال سوال این است کدام یک از این محصولات پاسخگوی نیاز شما در سلامت بدنتان هستند؟

انواع روغن های خوراکی

روغن های خوراکی از چربی های نباتی یا حیوانی تهیه می شوند. این دو منبع تهیه روغن ویژگی های متفاوتی دارند:

  • روغن حیوانی: این محصول از کره حیوانی به دست می آید. این نوع روغن ها اسیدهای چرب اشباع شده و نقطه دود بالایی دارند. یکی از مضرات روغن حیوانی، بالا رفتن کلسترول بد خون است. به همین دلیل توصیه اکثر پزشکان این است که مصرف آن به حداقل برسد. از مهم ترین منابع این روغن ها می توان به این موارد اشاره کرد:

o  روغن گاو: این منبع غذایی با ویژگی هایی چون طعم خوب، مقاومت بالا در برابر حرارت و درصد زیاد اسیدهای چرب اشباع شده شناخته می شود. برای پخت و پز و سرخ کردن مواد غذایی مصرف بالایی دارد.

o  روغن بوقلمون: این محصول دارای اسیدهای چرب غیر اشباع است. مصرف آن به کاهش خطر ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی و افزایش سطح انرژی بدن کمک می کند.

o  روغن شترمرغ: به دلیل داشتن درصد بالاتر اسیدهای چرب غیر اشباع بهترین نوع روغن حیوانی معرفی می شود. استفاده از این محصول در پخت و پز مواد غذایی طعم خوبی به آن می دهد.

  • روغن گیاهی: این محصولات از دانه گیاهان مختلف تهیه می شوند و شامل دو دسته جامد و مایع هستند.

o  روغن های جامد گیاهی دارای اسیدهای چرب اشباع شده و اسیدهای چرب ترانس هستند. مصرف مداوم این روغن ها باعث رسوب رگ ها و بروز بیماری های قلبی و عروقی می شود. بیشترین مصرف این محصولات در قنادی و شیرینی پزی است.

o  روغن های مایع گیاهی بهترین انواع روغن خوراکی هستند. این محصولات از گیاهان مختلفی چون ذرت، زیتون، کنجد، آفتابگردان و … تهیه می شوند. تفاوت بین این محصولات در میزان اسیدهای چرب موجود در آنهاست.

انواع روغن خوراکی

به گفته کارشناسان تغذیه در سبد غذایی خانوارها مصرف روغن های گیاهی و مایع باید جایگزین روغن های جامد و حیوانی شود. انواع مختلفی از این محصولات در بازار وجود دارد. برای انتخاب بهترین آنها باید شناخت کاملی از فواید هر یک داشته باشید تا بتوانید متناسب با نیاز خود محصولی ایده آل را انتخاب کنید.

روغن آفتابگردان، بهترین انواع روغن های گیاهی خوراکی

روغن آفتابگردان

در سبد غذایی خانوارهای ایرانی این محصول به وفور دیده می شود. ساختار شیمیایی متشکل از مقادیر زیاد اسیدهای چرب اشباع نشده و مقادیر اندک اسیدهای چرب در این روغن آن را به محصولی سالم برای پخت و پز تبدیل کرده است. در مطالعات مختلف نشان داده شده است که مصرف این محصول جایگزین مناسبی برای روغن های حیوانی و جامد است. برخی از ویژگی های مثبت این محصول عبارت است از :

  • منبعی غنی از ویتامین E
  • کاهش میزان تری گلیسریدها و کلسترول مضر در بدن

روغن کنجد، ملکه روغن ها

روغن کنجد

یکی از بهترین روغن های خوراکی در طب سنتی، روغن کنجد است. این محصول نقطه دود بالایی دارد؛ از این رو گزینه مناسبی نیز برای پخت و پز محسوب می شود. اما بیشترین کاربرد آن برای مزه دار کردن غذاهای سرد است. با مقایسه روغن کنجد و آفتابگردان می توانید به خواص بی نظیر این روغن پی ببرید.برخی از این خواص شامل موارد زیر است:

  • دارای خاصیت ضد التهابی است.
  • سرشار از آنتی اکسیدان ها، ویتامین E و املاح معدنی مس، کلسیم و آهن است.
  • با توجه به دارا بودن چربی زیاد در ساختار این محصول، مصرف اندک آن هم می تواند انرژی مورد نیاز روزانه را تامین کند.
  • محصولی ایده آل برای سلامت قلب و استخوان هاست.

دانه کتان، روغن خوراکی گیاهی با مواد مغذی بالا

روغن کتان

روغن دانه کتان یکی از انواع روغن های خوراکی با مواد غذایی غنی است. این محصول یک منبع غنی از امگا-3 و اسید لینولنیک محسوب می شود. نقطه دود پایینی دارد و بهتر است در غذاهای سرد استفاده شود. مصرف آن در کنار منابع غذایی چون انواع ماهی می تواند نیاز بدن به انواع امگا-3 را تامین کند.

  • این محصول بهترین روغن خوراکی برای افرادی با ویژگی کمبود اسیدهای چرب مفید است.
  • مصرف آن احتمال ابتلا به سرطان را کاهش و علائم آرتروز را بهبود می دهد.
  • به دلیل داشتن مقادیر بهینه امگا-6 به کاهش خطر ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی کمک می کند.

روغن زیتون، بهترین روغن خوراکی برای کبد چرب

روغن زیتون یک منبع غنی از اسیدهای چرب تک غیر اشباع است. این محصول در انواع بکر و تصفیه شده عرضه می شود. نوع بکر بیشترین کیفیت و مواد معدنی و ویتامین ها را دارد. اما روغن زیتون تصفیه شده بخش اعظمی از ترکیبات اصلی چون چربی های مفید و عطر محصول از بین می رود. این محصول بیشتر برای مزه دار کردن غذا استفاده می شود.  اگر می خواهید از روغن زیتون برای سرخ کردن استفاده کنید، بهتر است این کار را در دماهای پایین انجام دهید.

مصرف این محصول دارای اثرات مفیدی بر زیبایی و سلامت بدن است که از آن جمله می توان به این موارد اشاره کرد:

  • دارای مقادیر زیاد ترکیبات فنولی با خواص ضد التهابی است.
  • از ابتلا به آلزایمر پیشگیری می کند.
  • به گشاد شدن رگها و بهبود سلامت قلب کمک می کند.
  • مقادیر بالایی چربی های اشباع نشده دارد و در کاهش کلسترول مضر بدن نقش موثری دارد.
  • به بهبود کلسترول مفید بدن کمک می کند؛ به همین دلیل محصولی مناسب برای چاقی محسوب می شود.

آووکادو، یک روغن همه کاره و سبک

روغن آواکادو

آووکادو از دیگر انواع روغن خوراکی است که ساختاری متشکل از درصد بالای اسیدهای چرب اشباع نشده دارد. حاوی مقادیر زیادی مواد مغذی است که در دمای بالا هم از بین نمی رود. این محصول نقطه دود بالایی دارد و برای آشپزی و پخت و پز برخی از شیرینی ها و نان ها کاربرد دارد.

روغن هسته انگور، ایده آل برای سیستم ایمنی بدن

روغن هسته انگور

روغن هسته انگور محصولی با نقطه دود بالاست و برای پخت و پز و سرخ کردن انواع مواد غذایی گزینه ای مناسب تعریف می شود. مصرف آن در سالاد و سبزیجات سرخ شده طعم مطبوعی ایجاد می کند.

  • دارای مقادیر بالایی از امگا-6، ویتامین E و آنتی اکسیدان هاست.
  • مصرف آن باعث بهبود سیستم ایمنی بدن می شود.
  • چربی اشباع شده اندکی دارد.

روغن گردو، محصولی ایده آل برای مزه دار کردن غذا

روغن گردو

روغن گردو یکی دیگر از انواع روغن خوراکی با نقطه دود پایین است. به همین دلیل برای آشپزی و پخت و پز گزینه مناسبی تعریف نمی شود. این محصول بیشتر برای مزه دار کردن مواد غذایی سرد کاربرد دارد. یک منبع غنی از امگا-3 است و مصرف آن میزان کلسترول بد بدن را کاهش و کلسترول مفید را افزایش می دهد.

کانولا، سرشار از چربی های خوب

روغن کانولا

کانولا روغنی با درصد بالای اسیدهای چرب اشباع نشده و میزان اندک انواع اشباع شده این اسیدهاست. هیچ بو یا طعم خاصی در غذا ایجاد نمی کند. این محصول نقطه دود بالایی دارد و جهت سرخ یا برشته کردن مواد غذایی بسیار پرکاربرد است. علاوه بر این، برای مزه دار کردن سالادها و مواد غذایی سرد هم استفاده می شود.

به دلیل استفاده از حلال هگزان جهت استخراج روغن از دانه گیاه، برخی از کارشناسان نگرانی هایی در خصوص مصرف این محصول عنوان می کنند. اما میزان این حلال به قدری ناچیز است که اثرات مسمومیت زا در روغن بر جای نمی گذارد.

ذرت، کاهش دهنده کلسترول

روغن ذرت

ذرت از انواع روغن های خوراکی است که مصرف آن در کاهش کلسترول مضر بدن موثر است. این محصول مقاومت بالایی در برابر حرارت و اکسیداسیون دارد و برای سرخ کردن های طولانی مدت گزینه مناسبی است. استفاده از این روغن می تواند به درمان اگزما و بیماری های پوستی کمک کند.

روش تولید این محصول به شکلی است که بسیاری از ترکیبات مفید آن گرفته می شود. برای قرار دادن این محصول در سبد غذایی باید روغنی ارگانیک و تصفیه نشده را انتخاب کرد تا بیشترین میزان ترکیبات مفید را دارا باشد.

روغن سویا، موثر در سلامت و زیبایی

روغن سویا

روغن سویا یک محصول غنی از اسید لینولئیک و اسید لینولنیک است. به همین دلیل مصرف آن در تامین امگا-6 و امگا-3 بدن موثر است. ویتامین و مواد معدنی آن طعمی خوش را در مواد غذایی ایجاد می کند.

 مصرف این محصول نقش موثری در تامین سلامت بدن دارد:

  • محافظت از پوست و تقویت مو
  • جلوگیری از پوکی استخوان
  • درمان آلزایمر
  • درمان جوش و آکنه
  • کاهش سطح کلسترول بد بدن

پنبه دانه، سرشار از خواص دارویی

روغن کتان

در بین انواع روغن خوراکی، پنبه دانه یکی دیگر از محصولاتی است که خواص دارویی بالایی در توصیف آن بیان شده است. مواد مغذی غنی چون آنتی اکسیدان ها، اسیدهای چرب، اسید لینولئیک و ویتامین E اهمیت مصرف آن را در تامین سلامت بدن افزایش می دهد. بیشترین کاربرد این محصول در تهیه چیپس، انواع سس و کیک و کلوچه است.

مصرف این روغن باعث:

  • افزایش رطوبت و نفوذ پذیری پوست
  • تقویت رشد مو
  •  کاهش چین و چروک ها
  • کاهش رشد تومورهای سرطانی
  • کاهش ابتلا به بیماری های قلبی

سیاه دانه، یک آنتی اکسیدان قوی

روغن سیاه دانه

سیاه دانه یکی دیگر از انواع روغن های گیاهی با کاربرد خوراکی و دارویی است. این روغن محصولی با خواص آنتی اکسیدانی بالاست که باعث کاهش التهابات بدن و مشکلات پوستی می شود. علاوه بر آن، دارای اسیدهای چرب غیر اشباع و ویتامین E نیز هست. مصرف آن به عنوان طعم دهنده غذا و جهت درمان بیماری ها رایج است. آهن و پتاسیم این روغن به درمان یبوست کمک می کند.

 دیگر مزایای مصرف این محصول:

  • درمان یبوست و سوء هاضمه
  • لاغری و کاهش وزن
  • کاهش فشار خون و کلسترول

بادام شیرین، تضمین سلامت بدن

روغن بادام شیرین

بادام شیرین از انواع روغن های خوراکی مایع است که درصد بالایی فیبر، چربی های غیر اشباع، ویتامین E، منیزیم، فسفر، مس و زینک دارد. مصرف خوراکی این محصول به کنترل قند خون، کاهش فشار خون و سلامت قلب کمک می کند.

روغن خردل، بهترین طعم دهنده غذا

روغن خردل

این محصول منبعی غنی از امگا 3 و 6، ویتامین ها، چربی های غیر اشباع و مواد معدنی آهن، منیزیم و کلسیم است. در تهیه غذاهایی با طعم تند و تلخ کاربرد زیادی دارد. علاوه بر این، مصرف آن در افزایش اشتها، درمان سرطان روده، مشکلات مفصلی، قلبی و سرماخوردگی موثر است.

بدترین روغن های گیاهی خوراکی

برای انتخاب بهترین انواع روغن خوراکی شناخت انواع مضر این گروه غذایی و حذف آنها از برنامه غذایی ضروری است. در یک تعریف کلی می توان بدترین انواع این روغن ها را محصولاتی با درصد بالای اسیدهای چرب اشباع شده معرفی کرد. روغن پالم، نباتی و نارگیل در زمره این گروه قرار می گیرند.

  • روغن نارگیل: از روغن هایی با درصد بالای اسیدهای چرب اشباع شده است. تجزیه و هضم این روغن به دلیل نوع چربی های موجود در آن دشوار است. در نتیجه مصرف آن برای سلامت قلب مضر است و می تواند کلسترول بدن را افزایش دهد.
  • روغن پالم یا هسته خرما: محصولی با درصد بالای اسیدهای چرب اشباع و مضر است. با توجه به اینکه در دمای اتاق به حالت جامد وجود دارد، مصرف آن می تواند منجر به رسوب چربی در رگها و بالا رفتن کلسترول خون شود. این محصول فاقد چربی ترانس است. بنابراین، استفاده از آن به جای روغن نباتی گزینه بهتری است.
  • روغن نباتی: از محصولاتی است که به دلیل داشتن چربی های ترانس مضر برای بدن گزینه مناسبی برای مصرف نیست؛ اما متاسفانه در بیشتر مواد غذایی آماده این روغن وجود دارد. مصرف این محصول در بلند مدت منجر به تنگی عروق و ابتلا به بیماری های قلبی می شود.

و اما، روغن خوراکی گیاهی یا حیوانی؟

کدام یک از انواع روغن خوراکی گزینه سالم تری است؟ پاسخ به این سوال باید ویژگی های موجود در هر یک از این محصولات را بررسی کرد. اطلاع از مواردی چون طعم و مزه، میزان اسیدهای چرب اشباع شده و اشباع نشده، نقطه دود، تاثیر روغن بر فاکتورهای سلامت بدن چون کلسترول خون و تاثیر گذاری نحوه فراوری روغن بر ارزش غذایی آن مهم ترین ویژگی هایی هستند که در سنجش ارزش کیفی و سلامت یک روغن باید مدنظر قرار گیرند.

در یک پاسخ کلی می توان انواع روغن های خوراکی مایع و گیاهی را در مقایسه با روغن های جامد و جانوری گزینه مناسب تری برای مصرف معرفی کرد. این محصولات با دارا بودن درصد بالاتر اسیدهای چرب اشباع نشده، ارزش غذایی بالا و ریسک کمتر بر فاکتورهای سلامت بدن بهترین انتخاب هستند. نکته مهم در مصرف این نوع روغن ها رعایت اعتدال است. با تنوع و تعادل در مصرف این محصولات می توان از یک سبک تغذیه ای مناسب بهره مند شد. اگر روغن آفتابگردان را در رژیم غذایی خود انتخاب کرده اید، در سیدایران می توانید انواع با کیفیت این محصول را خریداری کنید.

تیم آنلاینر

ما در آنلاینر بیش از 12 سال است که‌ به صورت تخصصی در حوزه‌ های مختلف سئو (تولید محتوا، آن پیج، آف پیج، و تکنیکال) فعایت می‌ کنیم. تیم ما تشکیل شده از دوازده کارشناس در هر کدام حوزه‌ها و در بخش تولید محتوا نویسنده‌ های متخصص، به‌ روز و  با تجربه‌ی ما  همواره تلاش می‌ کنند تا باکیفیت‌ ترین و یونیک‌ ترین محتوا ها را ارائه دهند.

مقالات پیشنهادی

مشــــاوره رایـگان

جهت دریافت خدمات رایگان فرم زیر را کامل بفرمایید. در اسرع وقت با شما تماس خواهیم گرفت.

فرم بلاگ

"*"فیلدهای ضروری را نشان می دهد

پشتیبان آنلاین سایت