روغن پالم چیست؟ چه فواید و مضراتی دارد؟ این محصول را مصرف کنیم یا روغن های گیاهی دیگر را؟ بهترین روغن آفتابگردان که می توان آن جایگزین روغن پالم کرد چه روغنی است؟ این ها سوالات پرتکراری هستند که برای هر مصرف کننده در مواجه با نام این محصول پیش می آید. روغن پالم یک روغن گیاهی است که از میوه درخت نخل روغنی به دست می آید. در حال حاضر به دلایلی چون کارایی بیشتر و هزینه تولید کمتر، تقاضای جهانی این محصول رو به افزایش است؛ با این حال هنوز تردیدها و چالش های بحث برانگیزی در سودمندی آن وجود دارد.
در حالیکه برخی گزارش ها مفید بودن آن را در سلامت بدن تایید می کنند، برخی دیگر به دلیل خطرات سلامت و نگرانی های زیست محیطی حاصل از روند تولید، سودمندی آن را زیر سوال می برند و بر آن خط بطلان می کشند.
روغن پالم چیست؟
این محصول از انواع روغن های گیاهی خوراکی است که منشا فراوری آن میوه های گوشتی درخت نخل روغنی یعنی “Elaeis guineensis” می باشد. از این درخت دو نوع روغن به دست می آید؛ “روغن میوه خرما یا همان روغن پالم” و “روغن هسته خرما”.
روغن پالم عمدتا برای پخت و پز استفاده می شود. اما در خط تولید محصولات صنعتی چون انواع شوینده، لوازم آرایشی و بهداشتی، سوخت های زیستی و محصولات غذایی هم کاربرد دارد. این محصول از محبوب ترین انواع روغن های در جهان است که به دلیل کم هزینه بودن روند تولید، حدود یک سوم تولید جهانی روغن های گیاهی را به خود اختصاص داده است.
ویژگی های روغن پالم
- در برابر اکسیداسیون مقاوم است. به همین دلیل محصولات حاوی پالم ماندگاری طولانی تری دارند.
- در دمای معمولی یک اتاق حالتی نیمه جامد دارد.
- در دماهای بالا پایدار است.
- رنگ و بوی خاصی ندارد. به همین دلیل تغییری در بو یا ظاهر محصولات غذایی ایجاد نمی کند.
انواع روغن پالم
انواع روغن پالم شامل موارد زیر است:
روغن پالم اولئین
پالم اولئین بخش مایع روغن پالم در طی پروسه فیلتراسیون و تبلور است. ویژگی های این محصول عبارت است از:
- مقاومت بالاتری در برابر حرارت دارد. بنابراین، احتمال تجزیه آن در زمان پخت و پز بسیار کمتر است.
- منبعی غنی از آنتی اکسیدان ها و ویتامین E است.
- در مقایسه با palm oil اسید لینولئیک و اولئیک بالاتری دارد.
- بو، رنگ و طعم خاصی ندارد.
روغن پالم استئارین
این محصول بخش جامدی است که بعد از اولین مرحله جداسازی فاز مایع و جامد روغن پالم به دست می آید. پالم استئارین محصولی است که مراحل تصفیه را طی کرده است. این محصول در ترکیبات خود اسیدهای چرب اشباع دارد.
پالم صنعتی
پالم صنعتی روغنی است که به عنوان فاکتور امولسیون کننده و تثبیت کننده در صنایع مختلفی چون تولید مواد شوینده، تولید فراورده های نفتی و مواد آرایشی و بهداشتی کاربرد دارد.
- محصولی کاملا گیاهی است و بیش از 19 درصد چربی دارد.
- تولید آن در مقایسه با سایر روغن های گیاهی به صرفه تر است.
ترکیبات تشکیل دهنده و ارزش غذایی روغن پالم
ترکیبات موجود در روغن پالم چیست؟ با دریافت پاسخ این سوال می توان به ارزش غذایی این محصول و مفید بودن یا نبودن آن برای سلامت پی برد. در یک قاشق غذاخوری این محصول، مواد غذایی زیر وجود دارد:
- ویتامین E
- 50 درصد (7 گرم) اسیدهای چرب اشباع
- 10 درصد (1.5 گرم) اسیدهای چرب غیر اشباع با چند پیوند دوگانه
- 40 درصد (5 گرم) اسیدهای چرب غیر اشباع با یک پیوند دوگانه
- 14 گرم چربی
- 114 کالری انرژی
- اسیدهای چرب اشباع: قسمت عمده کالری موجود در این محصول از ترکیب چربی آن منشا می گیرد. 44 درصد تامین انرژی این روغن نیز به واسطه اسیدهای چرب اشباع به ویژه اسید پالمتیک است. سایر اسیدهای چرب اشباع این روغن را اسید اولئیک و مقادیر ناچیزی اسید استئاریک و لینولئیک تشکیل می دهند.
- کاروتنوئیدها: از دیگر ترکیبات موجود در این محصول هستند. بتا، الفا و گاما کاروتن از انواع کاروتنوئیدها هستند که در ساختار شیمیایی این روغن وجود دارند. منشا ایجاد رنگ نارنجی مایل به قرمز روغن پالم همین ترکیب است. کاروتنوئیدها در بدن به ویتامین A تبدیل می شوند و برای سلامت قلب مفید هستند.
- استرول ها: مواد مغذی گیاهی که شامل سیتوسترول، استیگماسترول و کامپسترول می شوند.
موارد کاربرد روغن پالم
- پخت و پز، تف دادن و سرخ کردن
- افزودن به مواد غذایی آماده در فروشگاه های این محصولات (شکلات ها، پودرهای کیک و بیسکوئیت ها و …)
- تولید بستنی و مارگارین
- نان های بسته بندی و خمیر پیتزا
- روغن های قنادی
- فاکتور تثبیت کننده در کره های گیاهی
- محصولات غیر خوراکی چون صابون، خمیر دندان و لوازم بهداشتی و آرایشی
- تولید سوخت بیودیزل
فواید روغن پالم
مصرف Palm oil چند مزیت سلامتی برای بدن به همراه دارد:
- سلامت قلب: این محصول سطح کلسترول کل و LDL را در بدن کاهش می دهد. این روغن به کند شدن روند پیشرفت بیماری قلبی در افراد مبتلا کمک می کند. کاروتنوئیدها و توکوتری انولسین موجود در این محصول در سلامت قلب و مغز و تغذیه پوست حائز اهمیت است.
- سلامت مغز: روغن پالم محصولی غنی از توکوترینول هاست؛ نوعی ویتامین E که خواص آنتی اکسیدانی بالایی دارد. این ترکیب نقش موثری در تقویت سلامت مغز داراست. توکوترینول ها با محافظت از اسیدهای چرب غیر اشباع با چند پیوند دوگانه آسیب پذیر، روند زوال مغز را کند و خطر سکته مغزی را کاهش می دهند. آنتی اکسیدان های موجود در این روغن با متوقف کردن رادیکال های آزاد آسیب زننده به بافت های عصبی، ضمن جلوگیری از تخریب عصبی، به تقویت گردش خون کمک می کنند. این ویژگی نقش محافظتی موثری برای بیماری هایی چون پارکینسون و آلزایمر دارد.
- افزایش سطح ویتامین A و بهبود بینایی: مطالعات نشان داده اند که این روغن وضعیت ویتامین A را در افرادی با کمبود این ترکیب بهبود می دهد. در افراد مبتلا به فیبروز سیستیک، مصرف 3-2 قاشق palm oil به صورت روزانه می تواند سطح خونی این ویتامین را افزایش دهد.
- شفافیت پوست: ویتامین E در روغن پالم با محافظت از پراکسیداسیون لیپیدها، به مهار رادیکال های آزاد پوست کمک می کند. از سوی دیگر، این محصول یک منبع غنی از بتا و آلفا کاروتن هاست. این ترکیبات معادل ویتامین A رتینول هستند و به ایجاد پوستی روشن کمک می کنند.
مضرات روغن پالم
در برخی از آزمایشات انجام شده اثرات محافظتی این روغن در سلامت قلب رد شده است. این آزمایشات افزایش سطح کلسترول در نتیجه مصرف این محصول را گزارش کرده اند. نکته مهم درباره مضر بودن این روغن، مصرف محصولی است که به صورت مکرر حرارت دیده باشد. چنین محصولی به دلیل کاهش فعالیت های آنتی اکسیدانی می تواند باعث رسوب پلاک ها در شریان ها و نشانه های بیماری های قلبی شود. اما روغن پالم تازه این عوارض را ندارد.
خطر ابتلا به سرطان از معایب دیگر مصرف این محصول است که به دلیل آزاد شدن استرهای اسیدهای چرب گلیسیدیل در طی فراوری روغن است. گرچه شواهد اندکی درباره ارتباط این ترکیب و ابتلا به سرطان وجود دارد، اما محققان اعتدال در مصرف این روغن تاکید می کنند.
چگونه روغن پالم را تشخیص دهیم؟
- رنگ: یکی از روش های تشخیص این محصول همین فاکتور است. این محصول را می توان هم به صورت خام و هم تصفیه شده استفاده کرد. روغن پالم در حالت خام رنگی متمایل به نارنجی تیره دارد و در حالت تصفیه زرد روشن است.
- آزمایش یخچالی: با ریختن مقداری روغن در یک لیوان شیشه ای و قرار دادن آن برای چند دقیقه در یخچال و در دمایی کمتر از 10 درجه سانتی گراد، چنانچه روغن حالت مات به خود بگیرد می تواند دال بر وجود پالم در آن باشد.
- قیمت: روغن های حاوی پالم قیمت کمتری دارند. اما قیمت جهت تشخیص روغن های حاوی پالم معیار چندان قابل استنادی نیست.
چالش های محیط زیستی استفاده از Palm Oil
گرچه بخش عمده تولید palm oil به آسیای جنوب شرقی، آمریکای لاتین و آمریکا محدود می شود، اما خسارت های حاصل از این تولید تاثیرات چشمگیری روی محیط زیست دارد و نگرانی های کارشناسان این حوزه را برانگیخته است. اما مهم ترین نگرانی های زیست محیطی استفاده از روغن پالم چیست؟
- آلودگی های خاک و آب
- جنگل زدایی
- آزاد شدن گازهای گلخانه ای
- گرم شدن زمین
- تهدید تنوع زیستی
- تغییرات اقلیمی
در پایان، آیا روغن پالم را مصرف کنیم؟
با توجه به فواید، مضرات و نگرانی های زیست محیطی، تکلیف مصرف کننده جهت استفاده از روغن پالم چیست؟پاسخ به این سوال کاملا شخصی است. بحث هایی چون کشاورزی پایدار، حقوق بشر، قوانین کار کودک، محیط زیست و … به روند تولید این محصول وارد شده است. سازمان هایی متعددی از جمله عفو بین الملل و دیده بان حقوق بشر صنعت تولید این روغن را به موضوعاتی چون نابودی تنوع زیستی، تغییرات اقلیمی، ناکامی در حفاظت از زمین و … متهم کرده اند.
اگر به مصرف این روغن در سبد غذایی خود علاقمند نیستید می توانید روغن آفتابگردان را جایگزین آن کنید. با خرید این محصول از فروشگاه سیدایران از حیث خرید محصولی اصل و با ارزش غذایی بالا اطمینان حاصل می کنید.
ما در آنلاینر بیش از 12 سال است که به صورت تخصصی در حوزه های مختلف سئو (تولید محتوا، آن پیج، آف پیج، و تکنیکال) فعایت می کنیم. تیم ما تشکیل شده از دوازده کارشناس در هر کدام حوزهها و در بخش تولید محتوا نویسنده های متخصص، به روز و با تجربهی ما همواره تلاش می کنند تا باکیفیت ترین و یونیک ترین محتوا ها را ارائه دهند.