لوگو سیدایران

آشنایی با روش تهیه روغن کنجد

روغن و دانه های کنجد

روغن کنجد، یکی از انواع روغن خوراکی محبوب در بازار محسوب می شود که خواص بسیاری دارد. این روغن به روش های گوناگونی مانند استفاده از دستگاه پرس گرم و سرد، فشار دادن و جوشاندن، تهیه می شود.

بهترین روش تهیه روغن کنجد روش سنتی فشار وارد کردن و استفاده از دستگاه پرس سرد است. بیشترین تفاوت بین روش های روغن گیری این دانه ها در مقدار روغن به دست آمده، خواص و کیفیت آن ها است؛ هرچند در مدل پرس گرم، بیشترین خواص روغن کنجد از بین می رود.

انواع روش های تهیه روغن کنجد چیست؟

دستگاه روغن گیری کنجد

دانه های کنجد حجم فراوانی از روغن را درون خود جای داده اند که برای تهیه روغن آن روش های بسیاری وجود دارد. حدود 30 درصد تا نیمی از کنجد را روغن تشکیل داده و طی عملیاتی از آن خارج می شود.

در گذشته از روش های سنتی مانند پخت و فشار دادن برای استخراج روغن استفاده می شد. اما امروزه با کمک دستگاه های تمام پیشرفته از روش های صنعتی برای تولید روغن کنجد استفاده می شود. انواع روش های تهیه روغن کنجد عبارتند از:

1. پرس گرم، یک روش تهیه روغن کنجد

روغن گیری کنجد با دستگاه پرس گرم

پرس گرم از جمله روش های صنعتی و جدید برای تهیه روغن کنجد است که با فشار آوردن بر روی دانه ها، باعث خروج روغن از آن ها می شود. در این روش حرارت نقش بسیار مهمی دارد. قبل از پرس، دانه های کنجد تحت حرارت قرار می گیرند تا خروجی روغن بهتر و بیشتر باشد.

قبل از انجام عملیات پرس، حرارت 110 درجه به درون گنجد ها نفوذ کرده و روغن موجود در آن ها گرم شده و به حالت مایع در می آید. سپس با استفاده از دستگاه پرس گرم به راحتی روغن بسیاری از داخل دانه های کنجد خارج می شود.

ایراد این روش پایین آمدن کیفیت روغن به دلیل استفاده از دمای بسیار بالا است. حرارت با دمای بالا می تواند مواد مغذی و ویتامین های درون کنجد را به طور کامل از بین ببرد. رنگ و مزه روغن تولید شده با استفاده از روش پرس گرم مناسب نبوده و طرفداران زیادی ندارد.

معمولا روغن تولید شده با این روش با نام «روغن تصفیه شده» شناخته می شود و دارای رنگ روشن و عطر و بوی ملایم است که خواصی برای سلامتی ندارد. این روغن به علت بوی کمی که دارد، برای غذاهای سرخ کردنی گزینه عالی است. شما می توانید با توجه به سلیقه و نیاز خود، روغن تهیه شده با پرس گرم را انتخاب کنید.

2. روغن کنجد باکیفیت در پرس سرد

روغن گیری کنجد با دستگاه پرس سرد

یکی از متداول ترین روش های تهیه روغن کنجد استفاده از روش پرس سرد است. این روش صنعتی با دستگاه خاصی انجام می گیرد و نسبت به پرس گرم میزان روغن کمتر، اما با کیفیت تری تولید می کند. اگر برای خرید روغن به عطاری ها مراجعه کرده باشید، اندازه کوچک دستگاه پرس سرد را در آن جا مشاهده کرده اید.

مغازه داران این دستگاه را خریداری کرده و در محل، کار روغن گیری را انجام می دهند. در این حالت روغن طبیعی و با کیفیتی تولید می شود. در روش پرس سرد، دانه های کنجد را درون دستگاه می ریزند که تحت فشار پرس می شوند. ابتدا کنجدها چرخ شده و بعد با اعمال فشار روغن از آن ها خارج خواهد شد.

خرید روغن تهیه شده با روش پرس سرد یک انتخاب هوشمندانه است؛ زیرا تحت حرارت قرار نگرفته و تمام خواص کنجد را در خودش دارد. شما می توانید در مقایسه روغن کنجد و آفتابگردان به خواص شگفت انگیز روغن کنجد پی ببرید؛ اما ناگفته نماند که قیمت روغن کنجد دست آمده از طریق پرس سرد، بیشتر است.

پختن دانه های کنجد، روشی سنتی و باکیفیت

پختن دانه های کنجد برای روغن گیری

پختن به عنوان یک روش سنتی شناخته می شود که از گذشته مورد استفاده قرار می گرفته است. در این روش سنتی، با حرارت دادن و پخت دانه های کنجد در قابلمه، روغن موجود در این مواد غذایی جدا و استخراج می شود. ابتدا دانه ها را کاملا له و آسیاب می کنند و سپس با له کردن آن ها، خمیری به دست می آورند. خمیر بدست آمده از کنجد را درون یک ظرف بزرگی قرار می دهند و روی حرارت مستقیم می گذارند.

در این مرحله برای خروج بهتر روغن از دانه ها، کمی روغن کنجد یا آفتابگردان به آن اضافه می کنند. سپس با پخش حرارت در قسمت های مختلف ظرف، روغن درون دانه کنجد روی ظرف قرار گرفته و قابل استخراج است. در نهایت با جمع آوری روغن روی ظرف، روغنی بکر و طبیعی به دست می آورند که چندان شفاف نبوده و دارای کمی ناخالصی است.

روش روغن گیری سنتی، فشار دادن دانه های کنجد

روغن گیری سنتی روش فشار دادن

یکی از روش های سنتی و ساده استخراج روغن کنجد فشار دادن دانه ها است. این روش در گذشته طرفداران زیادی داشته و با تجهیزات ساده انجام می شد. در این روش دانه های کنجد را در ظرف مشخص و بزرگی ریخته و با کمک آسیاب یا کمک گرفتن از حیوانات به آن ها فشار وارد می کردند. روغن به دست آمده از طریق فشار در ته ظرف جمع شده و قابل استفاده بود.

برای صاف کردن روغن نیز آن را درون پارچه های ظریف ریخته و ناخالصی ها را جدا می کردند. در حال حاضر، در برخی از روستاها برای تهیه روغن کنجد از این روش استفاده می شود. روغن به دست آمده در این روش کاملا شفاف و با کیفیت است که می توانید برای آماده سازی غذاهای خود از آن استفاده کنید.

کدام روش تهیه روغن کنجد بهتر است؟

انواع روغن کنجد

شاید این سوال ذهن شما را درگیر کرده باشد که بهترین روش تهیه روغن کنجد چیست؟ از بین روش هایی که بیان شد هر کدام ویژگی ها و مزیت های مختلفی دارند. داشتن سرعت عمل بالا در روش های صنعتی یک مزیت بزرگ محسوب می شود؛ اما معایب آن مانند از بین بردن تمام خواص روغن کنجد در روش پرس گرم از مزایای آن، بسیار بیشتر است.

در مقابل روش پرس سرد مزایایی مانند سرعت عمل بالا، ارزش غذایی بالا و حفظ طعم را دارد. روش های سنتی مزایای بسیاری داشته و تنها عیب آن ها، سرعت عمل پایین بوده که برای حجم بالای روغن مناسب نیستند.

کلام آخر

انتخاب روش تهیه روغن کنجد در کیفیت نهایی محصول تاثیر دارد. برای تهیه این روغن از روش های سنتی و صنعتی مانند فشار وارد کردن، پختن، پرس گرم و پرس سرد، استفاده می شود. در مدل پرس گرم تمام خواص روغن از دست رفته، اما هیچ بو و رنگی ندارد و طبیعی ترین حالت روغن گیری دانه های کنجد، روش سنتی فشار دادن است. این سبک از تهیه روغن همچنان در برخی از روستاها، کاربرد دارد.

شما باید در هنگام خرید روغن کنجد، به کیفیت و نوع تهیه آن دقتی ویژه داشته باشید و ترجیحا از روغن هایی استفاده نمایید که از روش پرس سرد یا روش های سنتی، به دست آمده باشند. اگر قیمت محصول برای شما مهم است و می خواهید روغنی طبیعی استفاده کنید، ما به شما روغن آفتابگردان ارگانیک سیدایران را پیشنهاد می دهیم.

تیم آنلاینر

ما در آنلاینر بیش از 12 سال است که‌ به صورت تخصصی در حوزه‌ های مختلف سئو (تولید محتوا، آن پیج، آف پیج، و تکنیکال) فعایت می‌ کنیم. تیم ما تشکیل شده از دوازده کارشناس در هر کدام حوزه‌ها و در بخش تولید محتوا نویسنده‌ های متخصص، به‌ روز و  با تجربه‌ی ما  همواره تلاش می‌ کنند تا باکیفیت‌ ترین و یونیک‌ ترین محتوا ها را ارائه دهند.

مقالات پیشنهادی

مشــــاوره رایـگان

جهت دریافت خدمات رایگان فرم زیر را کامل بفرمایید. در اسرع وقت با شما تماس خواهیم گرفت.

فرم بلاگ

"*"فیلدهای ضروری را نشان می دهد

پشتیبان آنلاین سایت