راهنمای کامل پرورش گل آفتابگردان به روش های مدرن

راهنمای کامل پرورش گل آفتابگردان به روش های مدرن

پرورش گل آفتابگردان، یکی از راه هایی است که می توانید به زیبایی باغچه خودتان، بیفزایید و در عین حال از تخمه های آن، بهره مند شوید. گل آفتابگردان، گیاهی وابسته به نور خورشید است که در فصل تابستان رشد می کند. دانه های آفتابگردان، یک خوراکی خوشمزه محسوب می شود که طرفداران، بسیاری در کل جهان، دارد.

بعضی از افراد، به جای خرید این تنقلات، سعی در این دارند که این تخمه ها را به صورت فله ای، بگیرند و طبق ذائقه خودشان درست کنند یا در حیاط و باغچه کوچکی که در منزل دارند آن را پرورش دهند. معمولا، قیمت مغز تخمه آفتابگردان فله ای از تخمه حاضری آن در طعم های مختلف، ارزان تر است. 

برای پرورش گل آفتاب گردان به روش های نوین، باید اصولی را رعایت کنید تا بهترین گل زیبا با تخمه هایی فراوان داشته باشید. برخی از اصول و مراحل پرورش گل آفتاب گردان شامل انتخاب درست نوع گونه، زمان کاشت مناسب، آماده سازی خاک و پخش بذر، مراقبت و… می شود.

راهنمای پرورش گل آفتابگردان

راهنمای پرورش گل آفتابگردان

برای پرورش گل آفتابگردان در حیاط منزل، اقدامات و مراقبت هایی لازم است که نسبت به شد این گل زیبا در باغ، توجه کمتری می خواهد. در قدیم این گل که ریشه ای آمریکایی دارد، پس از پخش بذر در مزارع، یک مترسک بزرگ جهت پراندن کلاغ ها و محافظت از گل های آفتابگردان، بعد از 90 روز که بالغ می شدند؛ کشت می شد.

امروزه، با روش های نوین برای کشت محصول مانند کود های تقویتی که مانع از هر نوع آفت، می شود یا آبیاری قطره ای، رشد و کشت این گل زیبا با دانه های خوراکی راحت شده است. شما می توانید با توجه به مکان و علاقه تان به نوع تخمه، گل آفتابگردان خود را انتخاب کنید و بذر آن را در حیاط منزلتان بکارید.

انواع گونه گل آفتابگردان و انتخاب درست آن

 گل آفتابگردان یا (Helianthus) که گونه های متعددی دارد، به صورت عمده در بخش های پرورشی و طبیعی مورد استفاده قرار می گیرند. موارد زیر، برخی از معروف ترین، گونه های آفتابگردان در سراسر جهان، است:

1. گل آفتابگردان سالانه (Helianthus annuus)

گل آفتابگردان سالانه، یکی از گونه های پرورشی رایج است که در بسیاری از مناطق جهان، برای تولید روغن خوراکی، تهیه می شود.

2. گل آفتابگردان ضعیف (Helianthus debilis)

گونه گل آفتابگردان ضعیف، دارای ساقه های بلند و شاخه های بسیار است که گل های کوچکی دارند و معمولاً در مناطق گرمسیری، رشد می کند.

3. گل آفتابگردان لاپه ای (Helianthus tuberosus)

گونه گل آفتابگردان لاپه ای، دارای ریشه های ضخیم و قابل خوراک است که به عنوان منبع تغذیه برای دام استفاده می شود. همچنین می توان از آن، برای تهیه خوراکی نیز استفاده کرد.

4. گل آفتابگردان ماکسیمیلیانی (Helianthus maximiliani)

این نوع از گونه آفتابگردان، دارای ساقه های بلند و گل های زرد رنگ است. معمولاً در مناطق آمریکای شمالی، یافت می شود و به عنوان گیاه خوراکی، استفاده می شود.

5. گل آفتابگردان استروموسوس (Helianthus strumosus)

گل Helianthus strumosus، دارای ساقه های نازک و گل های کوچکی است که به صورت طبیعی در مناطق شرقی ایالات متحده، رشد می کند.

زمان مناسب کاشت آفتابگردان

زمان مناسب، کاشت و پرورش گل آفتابگردان وابسته به منطقه جغرافیایی و شرایط آب و هوایی است. با این حال، در اکثر مناطق، بهترین زمان برای کاشت گل آفتابگردان در فصل بهار و نور تازه خورشید می باشد. برای راهنمایی بهتر شما، زمان کاشت گل آفتابگردان را بر اساس مناطق مختلف توضیح می دهم:

1. مناطق سرد

در مناطق با آب و هوای سرد مانند مناطق معتدل و نیمه قطبی، بهتر است گل آفتابگردان را پس از گذشت روزهای سرد و نزدیک به انتهای فصل بهار بکارید که معمولا در ماه خرداد یا تیر است.

2. مناطق گرمسیری

در مناطقی با آب و هوای گرمسیر، بهترین زمان برای کاشت گل آفتابگردان، فصل پاییز، اواخر ماه شهریور و مهر است. این مدت زمان کاشت، باید قبل از شروع فصل باران ها و رطوبت بالا باشد تا گیاه خراب نشود.

3. مناطق معتدل

در مناطقی که دارای آب و هوای معتدل هستند، زمان مناسب، برای کاشت گل آفتابگردان می تواند در هر دو فصل بهار و پاییز باشد. شما در این در این مناطق، می توانید در ماه های فروردین، اردیبهشت و مهر آن را بکارید.

راهنمای آماده سازی خاک و کاشت بذرها برای گل آفتابگردان

راهنمای آماده سازی خاک و کاشت بذرها برای گل آفتابگردان

برای پرورش گل آفتابگردان، آماده سازی خاک و کاشت بذرها از اهمیت بالایی برخوردار است و مهم ترین قسمت برای رشد خوب و سریع این گل، محسوب می شود. با رعایت نکات مهم در این بخش، شما می توانید خاک را آماده کنید و بذرهای گل آفتابگردان را به درستی کاشته و از رشد و توسعه کامل، گل آفتابگردان تان لذت ببرید. 

1. آماده سازی خاک

برای کشت گل آفتابگردان، به خاکی احتیاج دارید که بافت و قالب آن را بدانید تا با آماده سازی و اصلاح خاک، آن را برای آفتابگردان آماده کنید. مراحل آماده سازی خاک به صورت زیر است:

  • انتخاب مکان: انتخاب یک مکان مناسب با آفتاب پرستی کافی برای رشد گل آفتابگردان بسیار مهم است.
  • آبیاری خاک: قبل از کاشت بذرها، خاک را به طور مناسب آبیاری کنید تا به خوبی مرطوب شود.
  • اصلاح بافت خاک: در صورت نیاز، بافت خاک را با استفاده از کمپوست یا آهک بهبود دهید.
  • علف کشی: قبل از کاشت بذرها، از علف های هرز در منطقه مورد نظر خود پاکسازی کنید.

2. کاشت بذرها

برای کشت درست و یا کاشتن دانه های آفتابگردان به صورت اصولی و مدرن، فاصله آن ها و عمق کاشت شان، مهم است.

  • فاصله ی بین بذرها: فاصله ی مناسب بین بذرها را، رعایت کنید تا با مزرعه ای، با گل های نامنظم و خشک شده مواجه نشوید. این فاصله، حدودا 30 تا 45 سانتیمتر است، اما شما می توانید وابسته به شرایطی که دارید، این فاصله را بیشتر کنید.
  • عمق کاشت: بذرها را به عمق حدود 2 تا 3 برابر قطر بذر کاشت کنید.
  • آبیاری بعد از کاشت: بلافاصله بعد از کاشت بذرها، خاک را به طور ملایم در طی روز 2 بار، آبیاری کنید.

3. مراقبت پس از کاشت

برای مراقبت از کاشت، حفظ رطوبت خاک بسیار مهم است. بنابراین، به طور منظم و به میزان کافی آبیاری کنید. علف های هرز را برداشت کنید تا مانع رشد گل نشوند و هر ماه، آفتابگردان ها را بررسی و کنترل کنید تا آفت و بیماری نگیرند. گاهی، متوجه رشد کند یا عدم رشد آن می شوید؛ در این صورت، نیاز دارید تا برگ و ساقه های اضافی گل آفتابگردان را ببرید.

آبیاری و تغذیه گل آفتابگردان چگونه است؟

آبیاری و تغذیه گل آفتابگردان چگونه است؟

آبیاری و تغذیه صحیح گل آفتابگردان برای رشد و توسعه بهتر آن، بسیار لازم و مهم است. این گل، مانند هر گیاه زنده ای نیاز به آبیاری مناسب دارد.مقدار آبیاری، بستگی به شرایط آب و هوایی و خاک منطقه کشت شده دارد که باید به طور منظم و به میزان کافی آبیاری شود تا بذرها جوانه زند. پس از ظهور گیاهچه های کوچک، آبیاری را به طور منظم و یک اندازه، انجام دهید تا خاک همیشه مرطوب باشد؛ اما از آبیاری بیش از حد، پرهیز کنید تا ریشه ها آب زیادی را جذب نکنند و خراب نشوند.

زمان آبیاری گل آفتابگردان

گل خورشیدی را، بهتر است در صبح یا عصر که هوا معتدل تر می باشد، آبیاری کنید. در این تایم ها، آب، بهتر جذب شده و رطوبت خاک برای گیاه در طول روز، حفظ می شود. در مناطق گرمسیر، آبیاری در ساعات خنک شب، برای این گل های زیبا مناسب تر است.

روش آبیاری مناسب برای گل خورشیدی

بهترین روش آبیاری، روش قطره ای یا مخزنی است زیرا آب، به طور مستقیم روی خاک یا در نزدیکی ریشه ها می رسد و به آرامی جذب خاک و گل می شود. روش مخزنی، آب را در یک مخزن قرار داده و اجازه می دهد به آرامی به خاک نفوذ کند.

کود دهی آلی

گل آفتابگردان، به کودهای آلی مانند کمپوست یا کود حیوانی، نیاز دارد تا به خوبی رشد کند. این کودها، مواد آلی و عناصر غذایی مورد نیاز برای رشد گیاه را فراهم می کنند. شما می توانید، قبل از کاشت بذرها کمپوست را به خاک اضافه کنید و در طول فصل رشد گل آفتابگردان نیز از کودهای آلی استفاده کنید.

 کود دهی معدنی

برای تقویت رشد گل آفتابگردان، استفاده از کودهای معدنی حاوی عناصر غذایی اصلی، مانند نیتروژن (N)، فسفر (P) و پتاسیم (K) خیلی عالی است. در فاز رشد فعال گل آفتابگردان، کودهای حاوی نسبت بالا از نیتروژن مانند NPK 20-20-20 می تواند مفید باشد و در فاز گلدهی و تشکیل بذرها، کودهای حاوی نسبت بالای فسفر مانند NPK 10-52-10 باید مورد استفاده قرار بگیرند.

زمان کود دهی

بهترین زمان برای کود دهی، در زمان کاشت بذرها به خاک است که باید اضافه شود. سپس در طول فصل رشد این گل خورشیدی، هر دو هفته یک بار از کودهای معدنی یا آلی استفاده کنید.

 نکته! 

میزان کود دهی، به ترکیب کود، شرایط خاک و نیاز گیاه بستگی دارد و اگر این موارد را رعایت نکنید، گل آفتابگردان خشک می شود.

مراقبت از بذرهای جوان

از اول کاشت، بذرهای جوان گل آفتابگردان، نیاز به تغذیه کافی و مراقبت بسیاری، دارند. شما می توانید، برای تغذیه بذرهای جوان نیز از کود های آلی، استفاده کنید. از زمانی که گیاهچه ها، ظاهر می شوند و تا زمانی که چند برگ اول آنها تشکیل می شود، تغذیه دقیق و مناسب آنها را رعایت کنید، تا گلی زیبا با میوه های دل بسیار نصیبتان شود.

گل آفتابگردان چه مراقبت و حفاظتی لازم دارد؟

گل آفتابگردان چه مراقبت و حفاظتی لازم دارد؟

گل آفتابگردان نیاز به مراقبت و حفاظت مناسب با محیط را دارد تا رشد سالم، زیبا و بهینه داشته باشد. توصیه هایی که برای مراقبت و حفاظت از گل آفتابگردان، باید رعایت کنید، عبارت اند از:

1. آبیاری منظم در جوانه زنی و رشد اولیه

 گل آفتابگردان بر اساس، شرایط آب و هوایی منطقه، نیاز به آبیاری منظم دارد تا خاک همیشه مرطوب باشد. پس از کاشت بذرها، خاک را به طور ملایم و با مقدار کافی آب، یاری کنید تا بذرها جوانه بزنند و به گیاهچه هایی دوست داشتنی تبدیل کند. برای جوانه زنی بهتر، بذرها را در یک محیط گرم و مرطوب نگه دارید؛ زیرا معمولا، بذرهای گل آفتابگردان در دمای حدود 20 تا 25 درجه سانتیگراد جوانه می زنند.

2. نور و آفت کشی در گل خورشیدی

گل آفتابگردان نیاز به نور مستقیم خورشید دارد تا به درستی رشد کند. بنابراین، مطمئن شوید که گل آفتابگردان را در مکانی قرار می دهید که نور خورشید به طور کامل، به آن برسد. 

مراقبت از این گل، شامل حفاظت در برابر حشرات و بیماری ها است که می توانید از روش های طبیعی مانند کودهای آلی، کنترل دستی حشرات و یا حشره کش های طبیعی مانند مخلوط نمک سفید و آب استفاده کنید تا از بروز بیماری های گیاهی مانع شوید. 

برداشت گل آفتابگردان چگونه صورت می گیرد؟

برداشت گل آفتابگردان چگونه صورت می گیرد؟

مراقبت و حفاظت از گل آفتابگردان بعد از کاشت، در طول رشد و گلدهی نیز ادامه دارد؛ از آبیاری این گل زیبا گرفته تا آفت کشی. در فصل تابستان، هفته ای دو تا سه بار آبیاری کافی است و در صورت مواجه شدن با بیماری و آفت، می توانید از سموم طبیعی مثل سیر، فلفل و صابون استفاده کرده و گل های بیمار را از باغچه خارج کنید. 

بعد از گذشت سه ماه، گل آفتابگردان شما شروع به شکفتن می کند و به صورت تدریجی، سرش را به سمت خورشید می چرخاند. این فرآیند باعث محکم شدن ساقه و تولید دانه های بزرگ و پُر مغذی می شود که به عنوان تنقلات استفاده می کنیم. شما قادر هستید از دانه های گل آفتابگردان، روغن گیری کنید یا به عنوان خوراکی مورد استفاده قرار دهید. جهت انجام این کار، گل ها را جمع آوری کنید و در مکان خشک و تاریک نگه دارید و پس از خشک شدن به تکاندن و ضربه به آن تمام تخمه ها را جدا کنید.

در آخر

گل آفتابگردان گلی زیبا و جالب است که صورت خود را به سمت خورشید می چرخاند. این گل آفتابی به چند منظور کاشته می شود که بیشتر برای روغن و مغز آن، است. برای پرورش گل آفتابگردان که دارای چندین گونه می باشد، باید چند نکته را رعایت کنید تا بهترین گل زیبا با مغز های پر داشته باشید.

طبق منطقه و آب و هوایی که در آن زندگی می کنید، گونه مناسب را در بهترین زمان بکارید و خاک را برای رشد خوب این گل آفتابی آماده کنید. در کاشت بذر های گل آفتاب گردان به فاصله و آبیاری، توجه ویژه ای داشته باشید تا هنگامی که جوانه زدند. پس از جوانه زدن، تایم آبیاری را تغییر دهید و مرتب به خاک این گل برسید تا خشک نشود و بعد از بالغ شدن آفتابگردان، سر گل را خشک کنید و از مزه دار شدن و بو دادن تخمه آفتابگردان، پس از پختن، لذت ببرید.

 

تیم آنلاینر

ما در آنلاینر بیش از 12 سال است که‌ به صورت تخصصی در حوزه‌ های مختلف سئو (تولید محتوا، آن پیج، آف پیج، و تکنیکال) فعایت می‌ کنیم. تیم ما تشکیل شده از دوازده کارشناس در هر کدام حوزه‌ها و در بخش تولید محتوا نویسنده‌ های متخصص، به‌ روز و  با تجربه‌ی ما  همواره تلاش می‌ کنند تا باکیفیت‌ ترین و یونیک‌ ترین محتوا ها را ارائه دهند.

مقالات پیشنهادی

مشــــاوره رایـگان

جهت دریافت خدمات رایگان فرم زیر را کامل بفرمایید. در اسرع وقت با شما تماس خواهیم گرفت.

فرم بلاگ

"*"فیلدهای ضروری را نشان می دهد

پشتیبان آنلاین سایت